fagligvev

Med fremveksten av informasjonssamfunnet har flere og flere fått jobber der de hele dagen sitter på datamaskiner og arbeider. Veldig mange har faste kontorer de sitter på, men for mange blir kontorene i større og større grad byttet ut med et stort kontorlandskap som dekker hele verden. Om man jobber med kreative yrker som f.eks. tekstforfatter, oversetter, blogger og grafisk designer, eller om man jobber med dataprogrammering som web- eller spilldesign, trenger man stort sett bare en datamaskin og et sted med internett-tilkobling for å gjøre jobben. Siden mange fortsatt får betalt etter norsk standard, er det lett å forstå at man heller vil bo og leve i land der prisene er mye lavere og klimaet er mye bedre. Ofte ser man at digitale nomader bor noen uker på hvert sted, før de reiser videre for å oppleve nye steder samtidig som de holder arbeidet gående.

Det er selvfølgelig flest unge og enslige som lever på denne måten, da det ikke er så veldig lett å kombinere med familieliv. Ser vi tilbake i tiden, kan det likevel minne oss om handelsreisende og sjømenn, som i gamle dager kunne være borte fra famille og hjemsted i årevis. Nå som vi har nye digitale måter å kommunisere på, er familie og venner egentlig aldri langt unna.

Stedene som norske digitale nomader ofte velger å bo i perioder, varierer etter årstidene. I sommerhalvåret er Amsterdam i Nederland, Berlin i Tyskland, Vilnius i Litauen, Riga i Latvia og Praha i Tsjekkia byer som favoriseres av nomadene. Disse byene har alle et lavt prisnivå i forhold til Norge, med brede kultur- og underholdningstilbud. I vinterhalvåret emigrerer ofte digitale nomader til Asia eller Sør-Amerika, men de som holder seg i Europa foretrekker varme byer som Lisboa i Portugal, eller Barcelona i Spania. Malta og Kypros har også blitt viktige steder i vinterhalvåret, sammen med kysten av Tyrkia.