fagligvev

Mange studenter og andre med tilgjengelig tid om sommeren fra land i Sør- og Øst-Europa velger å dra til Norge for å jobbe i turisme- og restaurantsektoren i sommerhalvåret. Også landbruket har lenge benyttet seg av utenlandsk arbeidskraft. Veldig mange nordmenn liker å ha fri i sommermånedene, noe som gjør at behovet for utenlandsk arbeidskraft stiger i de varme månedene.

Vi tenker ofte på klisjeer som åkerlandskap fylt av polske jordbærplukkere og svenske servitører, både på Aker Brygge og på den lokale kneipa i Gryllefjord, men utenlandske sesongarbeidere gjør faktisk alle mulige slags jobber.

I fjordbygda Geiranger i Møre og Romsdal står det som regel ganske stille i vinterhalvåret. Med 200 fastboende, hvor mesteparten jobber på det konferansehotellet Union, er det ikke mye som skjer. Men, når vårsolen varmer opp fjorden, begynner det å sige inn cruiseskip fra hele verden.

Video:

Behovet for sesongarbeidere er stort, ikke bare til å plukke bær. Siden Geiranger ligger isolert til, er det ikke bare å se etter skoleungdommer som kan jobbe i ferien, og selv om alle skoleungdommene og studentene i området er garantert sommerjobb, er behovet mye større.

Taxi- og bussjåførene kan være fra Italia, fra Spania, Bulgaria eller Chile. Et stort antall estiske sesongarbeidere har skapt sitt eget lille estiske samfunn. Cruiseskipene kommer inn med turister fra hele verden, og behovet for guider som kan de forskjellige språkene er også stort. Italienske og spanske fjellguider kan vise vei til fosser og isbreer, og ønsker turistene å dra på en padletur i kajakk, skal du ikke se bort ifra at de får en eventyrlysten australier til å vise dem rundt på fjorden.

Alt i alt blir Geiranger et svært internasjonalt samfunn om sommeren, med sesongarbeidere ikke bare fra alle mulige land i Europa, men også fra fjernere strøk, som alle tilbringer sommeren i de vakre norske fjordene.