Ungdom på sommerjobb i syden

Annonselenke i teksten.
Sommerjobb i syden

Mange norske ungdommer har sommerjobb i syden, men lønna er langt i fra feit og dagene lange. Opplevelser er det derimot nok av!

Mange norske ungdommer benytter seg av muligheten til å jobbe hvor som helst i Europa ved å ta seg sommerjobber på kjente turist- og sydensteder. Disse jobbene er som regel ikke særlig godt betalt og ofte består betalingen av mat, drikke og overnatting i tillegg. Man jobber gjerne som bartender eller servitør, med PR for utesteder, som turistguider, eller de hjelper til med å arrangere fester for andre ungdommer som er på sydenferie.

Nå er dette kanskje ikke den beste måten å spare opp penger i sommerhalvåret, men det kan gjøre en ellers dyr sydentur omtrent gratis, og mange kommer hjem med et lite overskudd. Det kan også gi viktig arbeidserfaring til ungdommer som ellers sliter med å finne jobber, siden de ikke får jobb uten erfaring, og de ikke får erfaring uten jobb. Man får også leve i et annet land, og oppleve andre kulturer, slik at man kan komme hjem med økt forståelse for forskjellene i verden.

Et problem man gjerne ikke tenker på, når man jobber for mat, drikke og overnatting, er at man gjør arbeidsmarkedet trangere for de lokale innbyggerne. Populære turistland som Spania, Italia og Hellas sliter med enorm arbeidsledighet blant ungdommer, og da hjelper det ikke at mange arbeidsgivere kan spare på lønninger ved å hyre arbeids- og festvillig ungdom fra Norden. Mange som jobber frivillig jobber lange dager, men på grunn av samholdet og all moroa på arbeidsplassen oppleves det gjerne mer som en ferie enn som arbeid. Man tenker gjerne på frivillig arbeid som noe udelt positivt, men ofte skapes det problemer fordi arbeidet ellers ville blitt utført av lønnede arbeidstakere, og de som sitter igjen med gevinsten, er arbeidsgiverne som allerede tjener godt på turismen.